Ο Λώρης Μαργαρίτης γεννήθηκε στο Αίγιο απο Ελληνες γονείς  στις 15 Αυγούστου του 1895. Επτά ετών πρωτοεμφανίστηκε στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών και οκτώ ετών έδωσε την πρώτη συναυλία με δικά του έργα στην αίθουσα Ριχάρδου Βάγκνερ του Μονάχου παρουσία της Βαυαρικής Βασιλικής Αυλής. Ηταν ένα παιδί θαύμα.
Οχι μόνον ερμηνευτής αλλά και σοβαρότατος δημιουργός. Ο Τhomas Mann παρευρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο Μόναχο στο κονσέρτο του Λώρη Μαργαρίτη και έγραψε με αφορμή τον μικρό Ελληνα το περιγραφικό διήγημα του
DAS WUNDERKIND
(TO ΠΑΙΔI ΘΑΥΜΑ). Θεωρείται ένα από τα μικρά αριστουργήματα της σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας. Στην Αθήνα ήταν υπο την επίβλεψη του Γ.Νάζου στο Ωδείο Αθηνών και είχε παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα με τον Armand Marsick, και τον L.d.Vasenhoven.  Μετά από σύσταση του αρχιμουσικού της γερμανικής βασιλικής Αυλής, λόγω του υψηλού ταλέντου του, ο Λώρης μπαίνει υπο την προστασία του γερμανικού κράτους σε μικρή ηλικία.
 Στην Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου έχει την υψηλή εποπτεία του Joseph Joachim και του Robert Kahn ενώ παίρνει μαθήματα με τον Bernhard Stavenhagen  και παράλληλα φοιτά στο γερμανικό  γυμνάσιο.  Λίγο αργότερα εγγράφεται στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και φοιτά υπο τους Felix Mottl και H. K. Schmid παρόλον το νεαρό της ηλικίας του. Σε ειδικό πρόγραμμα παρακολουθεί παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου  μαθήματα μουσικολογίας με τον Berchthold Kellermann. Δίδει συναυλίες στο Μόναχο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και το 1915 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να συμβάλλει καθοριστικά στην νέα οργάνωση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αιμίλιο Ριάδη, τον Αλέξανδρο Καζαντζή κ.α./ Πρωτοστατεί με προσωπικές θυσίες στην ίδρυση και νομική κατοχύρωση της ορχήστρας του ΚΩΘ απ΄όπου αργότερα δημιουργείται η πρώτη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ΣΟΘ ενώ μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο  μετονομάσθηκε σε ΚΟΘ.
  Με αυτή την πρώτη ορχήστρα  μαζί με τον Αιμίλιο Ριάδη  ανέβασαν για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης στην πρώτη δεκαετία της κοινής δράσης τους το παιδικό μπαλλέτο του Κλωντ Ντεμπυσσύ La Boîte à joujoux.
                                       (Η ενορχήστρωση ήταν του Λώρη Μαργαρίτη).
Στην Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής (1920-1930) ο Λ.Μ. πρωτοπαρουσιάζει ολοκληρωμένη την συλλογή των πιανι- στικών του συνθέσεων   "ΝΕΟΤΗΣ".   Λίγο αργότερα ακολουθούν τα έργα  "Στίχοι για πιάνο" και τα "Ελληνικά βουκολικά" και η  χαρακτηριστική Σονατίνα για πιάνο αρ. έργου 5 αλλα και μια μικρή συλλογή τραγουδιών όπου συμπεριλαμβάνεται και το Μακεδονικό σονέτο για χορωδία και ορχήστρα, του οποίου η ορχηστρική εκδοχή που είχε εκδοθεί στην Λειψία, χάθηκε κατά την διάρκεια του β΄παγκοσμίου πολέμου. Προσκαλεί πολλές διεθνείς προσωπικότητες στην Θεσσαλονίκη όπως τον Α.Cortot, τον L.Levy, τους αδελφούς Scholz  τον συνθέτη  Felix Petyrek  με τον οποίο συνδέεται φιλικά.
Aπο το 1927 συμμετείχε στην Διεθνή Καλοκαιρινή Ακαδημία του Mozarteum με δική του τάξη μαζί με ονόματα όπως ο Bruno Walter, Herbert von Karayan, Ernst Morawec, Felix Petyrek.
 Ως δημιουργός ακολούθησε το βενιζελικό φιλελεύθερο όραμα ενός ανοιχτού μη αυτιστικού ελληνικού μουσικού πολιτισμού που συνδιαλέγεται με τα οράματα της  διεθνούς  μουσικής έρευνας και επιστήμης μέσα απο το διαρκές αίτημα  για καλύτερη ποιότητα ζωής, αναθεωρη- τικότητα, και απεριχαράκωτη  μουσική πνευματικότητα.
 Στην Θεσσαλονίκη ερωτεύεται και παντρεύεται την μαθήτρια του Ida Rosenkranz.  Mαζί εκάστοτε αχώριστοι   δίδουν συναυλίες στα μετόπισθεν του μετώπου.
Ερμηνεύουν έργα για πιάνο για 4 χέρια σε όλη την Βόρειο Ελλάδα υπέρ του Ερυθρού Σταυρού και άλλων κοινω-  φελών οργανώσεων κάτω απο πολύ σκληρές συνθήκες αποδεικνύοντας έμπρακτα την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα.
 Μεταδίδουν το πνεύμα της συναδέλφωσης και της αλληλοκατανόησης τονίζοντας την σπουδαιότητα διατή- ρησης της ηχητικής του "ωραίου"  μέσα στον πολύπλοκο κόσμο μας.Οι μαθητές του Λώρη Μαργαρίτη στο Ωδείο Θεσσαλονίκης απο την πρώτη και δεύτερη γενεά μεγαλούργησαν ενώ αργότερα πρωταγωνίστησαν στην μουσική ζωή της Ελλάδας. Στα 1920 παρουσιάζει στο Φεστιβάλ της Σύγχρονης Μουσικής του Salzburg  δικές του συνθέσεις όπως επίσης στο Winterhur της Ελβετίας και στην αίθουσα Musikverein της Βιέννης.
Εκείνα τα χρόνια γνωρίζεται με τον Αγγελο Σικελιανό
και συζητούν για τους Δελφικούς αγώνες και την ελληνική μουσική ανασύσταση.
Ο Richard Strauss, ο Hans Pfitzner και ο Gustav Mauer τον τιμούν το 1930 μέ  το δίπλωμα τιμητικής αναγνώρισης της Παγκόσμιας Ένωσης Μουσικών της Βιέννης.
 Το 1931  παρουσιάζεται με εξαιρετική επιτυχία το δραμα- τικό προγραμματικό συμφωνικό του έργο "Οδυσσεύς και Ναυσικά" (Επική Συμφωνία) στην όπερα της Βιέννης με διευθυντή ορχήστρας τον Hugo Reichenberger.
 Το 1940 πριν ακόμα κηρυχτεί ο β΄παγκόσμιος πόλεμος ο επιφανής γερμανός μαέστρος και πρωταγωνιστής για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής μουσικής ζωής της Γερμανίας Ηermann Scherchen διηύθυνε στην Αθήνα το κονσέρτο σε μι ύφεση K.V. 365 του Mozart για δύο πιάνα.  Μία ιστορική ερμηνεία για πολλούς που την θυμούνται ακόμα. Ο Λώρης και η Ιντα ήταν οι ερμηνευτές.
 Ως  ζεύγος ερμηνευτών ήταν απο τους πρωτοπόρους που ηχογράφησαν σε διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες πριν απο τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην νεοσχηματιζόμενη τότε διεθνή μουσική δισκογραφία,  πρωτότυπες ερμηνείες κλασικών, ρομαντικών αλλά και ελληνικών έργων για πιάνο. Έκαναν συχνά περιοδείες στην Ευρώπη προσπαθώ- ντας να κάνουν στους συμπολίτες μας γνωστή την ελληνική, δημοτική και σύγχρονη  μουσική με μεταγραφές έργων για δύο πιάνα ή για ένα πιάνo και 4 χέρια.
Πρώτα όμως αποδείκνυαν έμπρακτα ότι γνώριζαν και την δική τους ξεχωριστή παράδοση.
  Εκείνους τους χρόνους  δεν υπήρχαν άλλα μέσα διάδο- σης της μουσικής εκτός απο την ζωντανή παρουσία των μουσικών μέσω των συναυλιών. Tα ταξίδια και η προε- τοιμασία για ένα κοντσέρτο στο εξωτερικό προϋπόθετε μεγάλη τόλμη και σθένος. O Λώρης Μαργαρίτης πρωτο- ερμήνευσε συνθέσεις πολλών ελλήνων συνθετών συμβάλ- λοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της ερμηνείας της ελληνικής μουσικής παραγωγής και μουσικής γνώσης όπως π.χ. οι ελληνικές ραψωδίες για πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη, τα πρώτα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, έργα συνθετών της Νέας Σχολής της Βιέννης, έργα του Max Reger.
 Με άρθρα του  και σημειώσεις του επεσήμανε επίσης την σημασία γεφύρωσης της σύγχρονης μουσικής μας παράδοσης με την αέναα  ερευνώσα και όχι  στατική αυτοθαυμάζουσα  ελληνικότητα.
Ο Λ.Μ  ως κεντρικό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας συνέταξε μια επίσημη πρόταση νομικού ερευνητικού σχεδιασμού περί της σημασίας ίδρυσης και ενωτικής λειτουργίας μιας πρότυπης Μουσικής Πανεπιστημιακής Ακαδημίας στην Ελλάδα,  Α.Σ.Μ.Ε.Τ ενός ανεκπλήρωτου εθνικού σχεδίου για την ελληνική νεολαία μέχρι τις μέρες μας. Εντός της προτείνονται να προστατεύονται ισότιμα ο πλούτος των διαφορετικών ελ ληνικών παραδόσεων και ρευμάτων  από ανατολή και δύση.
  Η Ιda Λ. Μαργαρίτη βοήθησε επίσης καθοριστικά για να πραγματοποιούνται  τα φροντιστήρια, οι πρόβες, οι παρα- στάσεις και εν γένει η καλή λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εν όψει μεγάλων παραστάσεων, αναλαμ- βάνοντας το υπεύθυνο έργο της πιανιστικής συνοδείας σε πολλά δύσκολα έργα της όπερας.
 Ο Λώρης Μαργαρίτης μετά την διακοπή της διδακτικής του δραστηριότητας  κατά την διάρκεια του  B' παγκο- σμίου πολέμου εκλήθη ξανά απο τον Bernhard Paum- gartner στα διεθνή καλοκαιρινά τμήματα του Mozarteum και επαναλειτούργησε την τάξη  του. 
Έγινε επιμελητής, ύστερα υφηγητής και καθηγητής στην Ακαδημία Μοτζαρτέουμ του Σάλτζμπουργκ.
 Μετά τον ΒΠΠ συνέβαλλε στην πρωτοδιαμόρφωση του τρόπου μετάδοσης προτύπων  προγραμμάτων κλασικής μουσικής στην ελληνική Ραδιοφωνία οργανώνοντας επίσης ένα διεθνές ραδιοφωνικό δίκτυο ανταλλαγής αυθεντικών εκτελέσεων ποιοτικής  μουσικής απ΄όλο τον κόσμο.  Με την μεταπολεμική παγκόσμια ανυπολόγιστη κλιμάκωση για μια αγοραία μαζική μουσική κουλτούρα ιδιαίτερα μετά το 1950  οι κοινές προσπάθειες για την στήριξη επίπονων μακρόπνοων μουσικών ποιοτήτων εγκαταλείπονται.   [Σήμερα οι συνέπειες του φαινομένου αυτού αποτελούν αντικείμενο μελέτης γύρω απο  το υπαρξιακό θέμα της μουσικής καθολικά αλλά και εν γένει  αιτιολογούν ένα νέο πεδίο έρευνας  γύρω από ένα πολυδιάστατο και όχι μονοσήμαντο τρόπο διαχείρισης του πολιτισμού].
 Διετέλεσε μέλος της ελλανοδίκου επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Chopin της Βαρσοβίας.
 Κεντρικό Μέλος της Mozartgemeinde του διεθνούς ιδρύ- ματος MOZARTEUM του Salzburg.
Ιδρυτής και πρόεδρος της κινήσεως Μozart στην Ελλάδα.
Μέλος την Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
  To ίδρυμα Mozarteum του απένειμε λίγο πρίν απο τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1953  το ανώτατο μετάλλιο Μozart. Ο Λώρης Μαργαρίτης απεβίωσε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απο βαριά ηπατική ασθένεια και όχι απο φυματίωση όπως εσφαλμένα αναγράφεται στην ελληνική Βικιπαίδεια μαζί με άλλες ανακρίβειες .
 Η πόλη της Θεσσαλονίκης τον τίμησε μετά την αναχώρησή του δίδοντας το ονομά του σε μία  από τις οδούς της.
   Η Ιντα Λώρη Μαργαρίτη με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών κατοχύρωσε νομικά τον σύλλογο φίλων του Μότζαρτ Ελλάδας ΣΦΜ όπου διετέλεσε και πρόεδρος του  μέχρι την αποδημία της το 1998.

©Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης - Αθήνα 2009
Κonstantinos Kakavelakis Athens Greece- 2009 

Υπεύθυνος σύνταξης και παρουσίασης
 Τελευταία ενημέρωση 03.05.2009