Το Διεθνές Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ  στην οδό Schwarzstraße 26 – 28
ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1880.

Δημιουργήθηκε μέσα από τον  Μητροπολιτικό Μουσικό Σύλλογο που είχε συσταθεί το 1841. Στόχος του Ιδρύματος ήταν και παραμένει ο ίδιος.

                             Η υψηλή φροντίδα της μουσικής τέχνης
                         Η σωστή διάδοση του έργου του W.A.Mozart

Επίσης το ίδρυμα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των μνημείων και των κτιρίων που συσχετίζονται με την ιστορία του W.A.Mozart.
Κατα την διάρκεια απο το 1910 έως το 1914 το ίδρυμα αποφάσισε να χτίσει το κεντρικό κτίριο του Mozarteum βασισμένο στα σχέδια του αρχιτέκτονα Richard Berndl πάνω στο  Jugendstil του Μονάχου.
Το Mozarteum στην Schwarztraße περιλαμβάνει κτίρια και διοικητικούς χώρους.
Μια βιβλιοθήκη, δύο αίθουσες συναυλιών και το κεντρικό Ινστιτούτο για την έρευνα πάνω στο έργο του W.A.Μozart.
Σημαντικό τμήμα του  Mozarteum μαζί με τις αίθουσες συναυλιών είναι η Βιβλιοθήκη του στον πρώτο όροφο του κτιρίου, που εκτός από τα μουσικά χειρόγραφα, τα αυθεντικά γράμματα της οικογένειας Μozart και τις πρώτες εκδόσεις των έργων του μεγάλου μουσουργού, διαθέτει μία ειδική Βιβλιοθήκη 12.000 τόμων.
Στην μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας 800 θέσεων πραγματοποιούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις του Διεθνούς Ιδρύματος.
Οι πρωτοβουλίες και οι καινοτομίες που παρουσίασαν οι ιδρυτικοί φορείς του σε σχέση με την πολύπλευρη μουσική παιδεία επηρέασαν βαθιά τον τρόπο της μουσικής διδασκαλίας στην Αυστρία,  όλη την Ευρώπη και αργότερα τον υπόλοιπο κόσμο.
To ίδρυμα Mozarteum έγινε εκπρόσωπος μιας νέας αντίληψης για την μουσική παιδεία σε συνδυασμό  με την νέα ορθολογικότητα έχοντας ως στόχο μια σύγχρονη πνευματική ισορροπία που είναι ικανή να συμβάλλει θετικά στην  δημιουργική ευρωπαϊκή σκέψη και την ανάπτυξη.

Ο κύριος εισηγητής αυτού του μοντέλου διευθυντής του Μοτσαρτέουμ Bernhard Paumgartner  συνεργάστηκε δημιουργικά με σημαντικές μουσικές, πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του.

Το 1947 σε συνεργασία με τον καθ. Gustav Gruber προχώρησαν στην ίδρυση σχολικών παραρτημάτων με πρότυπο το Μozarteum.

© Greek Mozart Society -for the greek language May-2005