ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
     ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ MOZART 2008
                    Απο τον πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων του Μότσαρτ Κώστα Κακαβελάκη
                                                               Αθήνα 10. Ιουνίου 2008

Με μεγάλη επιτυχία και μια έντονη ευρωπαϊκή αύρα συμφιλίωσης και συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Γερμανικού Φεστιβάλ Μότσαρτ 2008 που οργανώθηκαν απο την Γερμανική Κοινότητα Μότσαρτ της Σαξωνίας και την κεντρική Γερμανική Κοινότητα Μότσαρτ τον Μάϊο και Ιούνιο του 2008
Εγκαινιάστηκαν στις 09 Μαίου του 2008 στο Κέμνιτζ και κάλυψαν  έναν ευρύτατο γεωγραφικό χώρο απο την Σαξωνία μέχρι τη Βαυαρία με την παρουσία πολλών άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων  συλλόγων Μότσαρτ προδιαγράφοντας μια νέα δυναμική προοπτική. Ταυτόχρoνα έγινε η επισήμανση για την επείγουσα σημασία ανάδειξης σύγχρονων μουσικών ποιοτήτων και προσωπικοτήτων  καλλιτεχνών στις μέρες μας, σε μια εποχή δύσκολη για τις τέχνες,  σηματοδοτώντας έτσι την ανάγκη μιας μεγαλύτερης ενεργοποίησης της μουσικής έκφρασης  προς νέες αναζητήσεις σε μια υγιή σχέση παράδοσης, φύσης και ανανέωσης. Οι εκδηλώσεις κάλυψαν ένα  μεγάλο  καλλιτεχνικό φάσμα από την εποχή του  ευρωπαϊκού κλασικισμού μέχρι και τον μοντερνισμό μέσα απο την ίδια την μουσική πράξη και έμπνευση.
Η φιλόξενη φύση της Σαξωνίας μαζί με τα πολύμορφα δένδρα της και τις διαφορετικές όψεις του φυσικού της πλούτου μας αποκάλυψαν αυτή την διάσταση της επείγουσας συμφιλίωσης του ανθρώπου με το πνεύμα της εποχής μας και φιλοξένησε τις εκδηλώσεις απλόχερα.
Μέσα απο αυτές τις εκδηλώσεις τονίσθηκε ιδιαίτερα  η γραμμή ένωσης και εξισορρόπησης της καλλιτεχνικής διαφορετικότητας και πολυπροσωπίας της Ευρώπης, η πολύμορφη πορεία της και μεταμόρφωση των μουσικών αναζητήσεων  μέσα απο διαφορετικές κατευθύνσεις εστιάζοντας στην χρησιμότητα της  πολυποικιλότητας και διαπολιτισμικότητας.Iδιαίτερη απήχηση είχε στον γερμανικό τύπο.
Ενώ τονίστηκε η σημασία διατήρησης της  αγάπης για την μουσική του Μότσαρτ που καλλιεργείται 
στις διαφορετικές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης Γερμανία,  Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία,  Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία και στον υπόλοιπο κόσμο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της αναδημιουργικής μουσικής μνήμης που ως ζώσα δύναμη καταφέρνει να  εγκολπώνει και να ανανεώνει με ένα σύγχρονο  τρόπο διαφορετικές παραδόσεις και εκφράσεις προς μια  ανώτερη πνευματική ενότητα και ποιότητα  που εμπνέει θετικά  την διευρωπαϊκή και παγκόσμια  συνεργασία.
Ακούστηκαν πολλά και διαφορετικά έργα πολλών ευρωπαίων δημιουργών καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα μουσικής δημιουργίας που προσέγγιζε τον Μπέλα Μπάρτοκ, τον Σένμπεργκ και τον  Σοστακόβιτς αλλά και ton Manfred Trojan.
Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων κήρυξε η υπουργός πολιτισμού της Σαξωνίας κυρία Έβα Στάνγκε παρουσία του προεδρείου του εποπτικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μοζαρτέουμ των κ. Βόλφγκανγ Σούριχ και. κ. Φ.Γκεμάχερ και  στο ξενοδοχείο Κέμνιτζερ Χόφ αναβάλλοντας την αναχώρησή της για την Κίνα και τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης  και καλλιέργειας της ποιοτικής μουσικής σήμερα στην σύγχρονη εκπαίδευση και την κοινωνική έκφραση ως σημαντική παράμετρο για την  κοινωνική συνοχή, ειρήνη και πρόοδο.
Ακολούθησαν μικρές εισηγήσεις του προέδρου της γερμανικής κοινότητας Μότσαρτ κ. Ρίντλμύλλερ ο οποίος τόνισε την σημασία της αποστολής του ανθρώπινου μηνύματος της μουσικής του Μότσαρτ μέσα απο την ίδια την Γερμανία και  χαιρετισμός του πρόεδρου της οργάνωσης Σαξωνίας κ. Φράντς Στρόυμπερ.
Ο κ. Σούριχ πρόεδρος  του εποπτικού συμβουλίου του Μοτσαρτέουμ τόνισε ότι η αγάπη για τον Μότσαρτ ξεκινά απο διαφορετικούς τόπους απο όλο τον κόσμο έχοντας ως  κέντρο αναφοράς  την οικουμενική μουσική πατρίδα του Μότσαρτ, αυτή της αιώνιας ποιοτικής μουσικής αναζήτησης και περιπλάνησης, που αντιστοιχεί στην αναζήτηση το ανθρώπου για μια ανώτερη έκφραση.
Κάποτε ο παππούς του είχε ξεκινήσει απο την πόλη του Κέμνιτζ και αφιέρωσε την ζωή του στο Σάλτζμπουργκ στην έρευνα του έργου του Μότσαρτ συνδέοντας έτσι το όνομά του με την ιστορική αναδιαμόρφωση του ιδρύματος Μοτσαρτέουμ. Σήμερα ο ίδιος ο εγγονός του ξαναγυρίζει στο Κέμνιτζ.
Σημείο συνάντησης και ζητούμενο των εκδηλώσεων  είναι πάλι η ίδια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα του Μότσαρτ  ως μια αφηρημένη μορφή σε διαφορετικό χρόνο μα πάντα ανανεωμένη και επαναπροσδιορισμένη
μέσα στον πλατύ ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο μέσα απο νέους ανθρώπους και νέες ερμηνείες, ξαναγυρνώντας σαν μια αιώνια ανακύκληση  ξανά στα σημεία που είχε ανθίσει η αγάπη για την μουσική του.
Η αναζἠτηση της μαγικής προοπτικής μιας πραγματικής συμφιλίωσης των ανθρώπων μέσα απο την μουσική παραμένει το μεγάλο ζητούμενο που όλοι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερα βαρύτητα σήμερα, την εποχή των μεγάλων ταχυτήτων.
Στην μικρή δεξίωση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν οι καλλιτέχνες που είχαν βραβευτεί απο τον ιταλικό διαγωνισμό AUDI MOZART της σημαντικής  ιταλικής οργάνωσης Μότσαρτ του Ροβερέτο και ερμήνευσαν μουσική του Β.Α. Μότσαρτ
με μεγάλο ενθουσιασμό και τεχνική δεξιότητα. Οι καλλιτέχνες κατάγονταν απο διαφορετικές χώρες του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου   ενώ η γαλλική αντιπροσωπεία του Φεστιβάλ ΣΑΟΥ Chante ΜΟΤΣΑΡΤ της Γαλλίας έδωσε με την παρουσία της μια ιδιαίτερη νότα χαράς και συνεργασίας στο άνοιγμα και καθ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων.
Η βραδιά επίσημα άνοιξε με μια εντυπωσιακή σκηνοθετική και μουσική ερμηνεία του Μαγικού Αυλού στην όπερα του Κέμνιτς κάτω απο την μουσική διεύθυνση του νεαρού ούγγρου μαέστρου Domonkos Héja σε σκηνοθεσία Steffen Pointek ενώ η παρουσία και ο ενθουσιασμός απο την συμμετοχή νέων καλλιτεχνών μετέδιδε την αύρα του νεανικού ενθουσιασμού και την ελπίδα της συνέχειας. Μια προσεγμένη γερμανική ερμηνεία του Μαγικού Αυλού που προσέγγιζε με έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο  την εσωτερική αυθεντικότητα του έργου. Φωτογραφίες γύρω απο την όπερα. 1__2__3__4
Καταφέραμε να παρακολουθήσουμε ἐνα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων ὀχι όμως όλο απο αυτό το μεγάλο προσφερόμενο και πλουσιοπάροχο φάσμα τους που διήρκησε μέχρι τις αρχές Ιουνίου και μπορείτε να το βρείτε αναλυτικά σε αυτό το ηλεκτρονικοποιημένο αναμνηστικό πρόγραμμα. Μείναμε εντυπωσιασμένοι απο την επίσκεψη μας στο ξωκλήσσι του παλατιού του Αυγούστου στις 11.05.08 όπου το Robert Schumann Quartett μαζί με την εξαιρετική χορνίστα Renate Rasch σε μία συγκινητική ερμηνεία απεκάλυψαν αυτή την άλλη διάσταση που ενώνει την μουσική του Μότσαρτ με την σύγχρονη εποχή διαμορφώνοντας ερμηνευτικές γέφυρες μεταξύ της μουσικής του Amadé Mozart απο το πρωσσικό κουαρτέττο και το κουϊντέττο για κόρνο σε Εs Dur KV 407 με την μουσική του Dimitri Schostakowitsch.
Η γεφύρωση των ατμοσφαιρών έγινε με μια εξαιρετική μουσική αναστοχαστικότητα. H έκθεση  που είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο με τίτλο Ακούγοντας Χρώματα Βλέποντας  ήχους, που ένωνε την ζωγραφική με την μουσική μας προετοίμασε για αυτήν την ηχοχρωματική ένωση πέρα από τα σύνορα. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του βιρτουόζου πιανίστα David Timm διευθυντού της Μουσικής Ακαδημίας της Λειψίας με την ορχήστρα γερμανών σολιστών Μότσαρτ της Βαμβέργης  κάτω απο την μουσική διεύθυνση του Harald Strauss Orlovsky στην Kreuzkirche του Chemnitz. Μαζί ερμήνευσαν με ένα ενθουσιώδη και ευρηματικό τρόπο το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήσταρ σε ΛΑ μείζωνα του Β.Α.Μότσαρτ KV 488. αλλά και με μία παραδειγματική ηχητική διαφάνεια την συμφωνία αρ.40 σε σολ μινόρε KV550
Ο συνεργατικός ήχος της ορχήστρας ήταν εξαιρετικός και η διαύγεια των μουσικών διαβάσεων αποτύπωνε με ακρίβεια αυτή την διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία που ανανεώνει την αίσθηση της προσέγγισης μεταξύ των ανθρώπων που αναζητούν τις πνευματικές δονήσεις  που πηγάζουν απο την συνεχιζόμενη ηχητική ευρωπαϊκή μεταμόρφωση.
Τους συγχαίρουμε όλους. Τους ευχαριστούμε για την ευγενική πρόσκληση και την άψογη οργάνωση και τους ευχόμαστε να ευοδωθεί μια συνάντηση στην Ελλάδα με διαφορετικές ευρωπαικές ερμηνείες των έργων του Β.Α. Μότσαρτ αλλά και σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών με νέες πρωτότυπες ιδέες.

Κώστας Κακαβελάκης Βιέννη -Σαξωνία-- Αθήνα Μάιος και Ιούνιος 2008