ΣΥΜΠΝΟΗ - SYMPNOΕ
Κωνσταντίνου Δ. Κακαβελάκη  
Nέα πολύπτυχη μουσική δημιουργία

23 Οκτωβρίου 2017 - Ωρα 20.00 μ.μ. Ελεύθερη  είσοδος με δελτία προτεραιότητας

Πολυχώρος Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη
                                     Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Κώστας Παναγιωτίδης: βιολί,  
Γιώργος
Σακελλαρίδης: βιολί,
E
υάγγελος Σταθουλόπουλος: φλάουτο,
Απόστολος
Παληός: πιάνο,
Μichael Heupel - Μιχάλης Χόϊπελ: βιολοντσέλο, 
Ευάγγελος
Σκούρας: γαλλικό κόρνο


Η συμφιλίωση του ανθρώπου με την απειλούμενη φύση και το μεταμορφωνόμενο περιβάλλον τίθεται στο γενικότερο νέο πολύπτυχο μουσικό έργο «ΣΥΜΠΝΟΗ» του Κωνσταντίνου Δ. Κακαβελάκη ως φαντασιακό διερώτημα. 

Μια  συγκινητική μουσική διήγηση που συνδέεται με την επείγουσα ανάγκη για  την εμβάθυνση στους δρόμους των βιοτικών και αβιωτικών κόσμων για την επιβίωση  του ίδιου του ανθρώπου.

Η βιολογία, οι υδροβιότοποι, τα φυτά, η πανίδα, η στενότητα των πόρων,  οι  συμβιωτικές σχέσεις οργανισμών, ανθρώπων και οικοσυστήματος ο ανταγωνισμός τους και ο μετασχηματισμος της ενέργειας συλλαμβάνονται στο έργο μέσα από διαφορετικές παρουσίες φανταστικών και πραγματικών φαινομένων από ένα εσωτερικό προγραμματισμό που κάνει την παρουσία του, μέσα από συνειρμικές διαδικασίες άλλοτε σαν αναπτύξεις φυτών, άλλοτε σαν κινήσεις στοιχείων άλλοτε σαν συνυπάρξεις καταστάσεων στερεών, υγρών και αέριων μορφών, άλλοτε σαν σταθεροποιητικές μεταβολές με διαφορετικές ταχύτητες που στοχεύουν σε μια γενικότερη  ισορροπία μέσα από ένα κεντρικό καταλύτη.
Την ίδια την αγάπη.

Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα φυτά «Ανθεμις», «Έβενος» και «Αμάραντος»  σπάνια φυτά της Κρήτης που εμφανίζονται μέσα στη διαδικασία της «Συμπνοής» αυτής της κατάστασης της κοινής ανάσας και των ψυχικών αναδράσεων του ανθρώπου σαν αυτορυθμίσεις στη γενικότερη διαχείριση του στενού σημείου των αποθεμάτων του, της φυσικής του περιουσίας, του «Πόρου» που συνδέεται με τα στενά μονοπάτια και τις συσχετίσεις των βιολογικών δρόμων, των ρυθμών της μνήμης. Η σύνθεση  διαμορφώνεται μέσα από  διαφορετικά συστήματα χειριζόμενη την τροπικότητα, την τονικότητα και ελεύθερη ατονικότητα μέσα από τη λογική της ποικιλομορφίας και εξισορροπητικής κατανομής διαφόρων ειδών έκφρασης.


Αναλυτικά το έργο χωρίζεται στα ακόλουθα πέντε μέρη

1.«Ανθεμις» – σόλο φλάουτο διάρκεια, πρπ. 6 λεπτά

Ευάγγελος Σταθουλόπουλος: φλάουτο

2.«Συμπνοή» – για βιολί και πιάνο   σε τρία μέρη διάρκεια, πρπ. 14λεπτά

Κώστας Παναγιωτίδης: Βιολί, Απόστολος Παληός: πιάνο

3.«Έβενος» – ντούο για φλάουτο και  βιολοντσέλο διάρκεια, πρπ.6 λεπτά

Μιχάλης Χόϊπελ Βιολοντσέλο, Ευάγγελος Σταθουλόπουλος φλάουτο

4.«Πόρος» σε τρία μέρη για  πιάνο, φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο, διάρκεια πρπ.25 λεπτά

Κώστας Παναγιωτίδης: Βιολί, Ευάγγελος Σταθουλόπουλος: φλάουτο, Απόστολος Παληός: πιάνο, Michael Heupel - Μιχάλης Χόϊπελ: βιολοντσέλο

5.«Αμάραντος» (επίλογος) για πιάνο- φλάουτο, κόρνο, βιολί, βιολοντσέλο διάρκεια πρπ. 6 λεπτά

Κώστας Παναγιωτίδης: Βιολί, Γιώργος Σακελλαρίδης Βιολί, Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο, Απόστολος Παληός: πιάνο, Michael Heupel-Μιχάλης Χόϊπελ: βιολοντσέλο, Ευάγγελος Σκούρας: Κόρνο

Συνολική διάρκεια  55 έως 57 λεπτά


  Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί

 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία επτά ετών και, σημειώνοντας εξαιρετική πρόοδο, αποφοίτησε σε ηλικία δεκαπέντε ετών από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με βαθμό «Άριστα παμψηφεί».
Στη συνέχεια παρακολούθησε, με υποτροφία του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, μαθήματα κοντά στην καθηγήτρια της Ακαδημίας της Σόφιας Ginka Gichkova. Το 1995 συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητή τον Gottfried Schneider στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα βιολιού (1999) και στη συνέχεια μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών (Aufbau Studium). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει λάβει μέρος σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Την περίοδο 2003-2007 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου διετέλεσε και δόκιμος κορυφαίος Α΄στα πρώτα βιολιά, ενώ κατόπιν συμμετείχε ως έκτακτος μουσικός στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.Είναι ιδρυτικό μέλος του ERGON Ensemble και του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς, σύνολα με τα οποία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στις σπουδαιότερες αίθουσες της Ευρώπης. Με τη σύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ, το καλοκαίρι του 2014, κατέχει τη θέση του εξάρχοντος βιολονίστα. Σήμερα είναι εξάρχων βιολονίστας της  ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

 Γιώργος Σακελλαρίδης , βιολί

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ξεκίνησε βιολί με τον Πολύβιο Κυρανίδη στο Ωδείο του Αγίου Στεφάνου και θεωρητικά και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο με τον Μιχάλη Ροζάκη. Παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον διακεκριμένο βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, υπό την καθοδήγηση του οποίου έλαβε πτυχίο και δύπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί. Συνέχισε σπουδές βιολιού στο Κονσερβατόριο της Πράγας στην τάξη του Pavel Kudelašek και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης στο τμήμα μουσικής παιδαγωγικής. Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας στην τάξη του Jiři Laburda, διεύθυνση χορωδίας στην τάξη του Jiři Kolar και παιδαγωγικής του βιολιού με τους Marka Perglerova και Jiři Tomašek και έλαβε τον τίτλο Mgr. Μουσικής Παιδαγωγικής με ειδίκευση στη διδασκαλία του βιολιού. Καταλυτικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του ήταν η γνωριμία του με δύο καταξιωμένους παιδαγωγούς, τον καθηγητή βιολιού της Ακαδημίας της Βιέννης Τάκη Κτεναβέα του οποίου παρακολούθησε μαθήματα επί σειρά ετών, και τον διεθνούς εμβέλειας πιανίστα και παιδαγωγό Γιώργο Χατζηνίκο. Έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως, την Ορχήστρα του Κονσερβατορίου της Πράγας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Φίλων της Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών της οποίας διετέλεσε κορυφαίος στα πρώτα βιολιά.Από το 2011 είναι καθηγητής βιολιού στο Εθνικό Ωδείο της Σαντορίνης.

 

 

Απόστολος Παληός, πιάνο

 

 

Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και  «ασυνήθιστα χαρισματικός μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon).

Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο ΔΩΛάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia,  C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ. Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony και διακρίθηκε επανειλημμένα από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α., Χιλή) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

 

Μιχάλης Χόιπελ, βιολοντσέλο

 

Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Έχει μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων και πυκνή δραστηριότητα, τόσο στο χώρο της μουσικής δωματίου, όσο και ως σολίστ, συμπράττοντας με σημαντικές ορχήστρες και μαέστρους. Έχει σήμερα ως ορμητήριο το Αμβούργο, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές μετά την απόκτηση του διπλώματός του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου. Διεθνούς φήμης καθηγητές,όπως οι Arto Noras, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, David Geringas, Bernard Greenhouse και Tilmann Wick βοήθησαν να διαμορφώσει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα.

Εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαικές χώρες και έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως τον International Mozart Competition Hagen 2014 και τον διαγωνισμό Masefield στο Αμβούργο.

Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Alfred Toepfer.

Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ensemble Volans στο Αμβούργο, το οποίο εξειδικεύεται στην ερμηνεία της σύγχρονης μουσικής. Το πάθος του για την σύγχρονη μουσική είναι φανερό και στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά AFIEROSSIS, για την οποία ηχογράφησε ένα ευρύ πρόγραμμα με έργα του 20ου και 21ου αιώνα για βιολοντσέλο σόλο.
Παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη

 

Ευάγγελος Σταθουλόπουλος, Φλάουτο

 

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1977 όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα φλάουτου, πιάνου και θεωρητικών στη Φιλαρμονική Ένωση ‘Ι. Καποδίστριας’ και στο Ωδείο Κέρκυρας με δασκάλους τους Α. Στάνισελ, Γ. Περούλη και Ι. Βαρότση. Το 1992 ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου με τον Θ.Γεωργίου, το 1997 πήρε δίπλωμα φλάουτου  από το ωδείο ‘Φ .Νάκας’ με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Ά Βραβείο (τάξη Θ. Γεωργίου) και συνέχισε τα μαθήματα φλάουτου με τον Π .Δράκο και ακολούθως με τον R.Davis.Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τους P.Edmund-Davies, L.Ruoho, S.Milan, S.Newbold, Ph.Pierlot και P-L.Graf.         Έχει διατελέσει Κορυφαίος Α΄ στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Από το 2000 ανήκει στο δυναμικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (KOA) και από το 2004 αποτελεί μόνιμο μέλος της κατέχοντας τη θέση του Κορυφαίου Β΄. Ως μέλος του κουιντέτου ξύλινων πνευστών της ΚΟΑ έχει επιδείξει πλούσια εκπαιδευτική δράση στην Αττική και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.        

 Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την ‘Καμεράτα’ Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την ‘Camerata Stuttgart’ ενώ λαμβάνει τακτικά μέρος σε  συναυλίες μουσικής δωματίου. Τον Σεπτέμβριο του 2002 κέρδισε το Β΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ξύλινων Πνευστών της εταιρείας ‘Τέχνη’. Από την Άνοιξη του 2009 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του κουιντέτου ξύλινων πνευστών ‘Αίολος’ με εμφανίσεις στις περισσότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας και με παρουσιάσεις πολλών έργων ελλήνων συνθετών. Είναι πτυχιούχος χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ευάγγελος Σκούρας, Γαλλικό κόρνο

 

Ο Ευάγγελος Σκούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρεία «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» με δάσκαλό του, τον Γ. Κούρκουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή το Νίκο Κορατζίνο και πήρε δίπλωμα Κόρνου με άριστα και Αʼ βραβείο. Σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά. Είναι μέλος του Συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος», με το οποίο έλαβε μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 1974 ως το 1992 ήταν κορυφαίος στην Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.. Από το 1981 ως το 1983 κατείχε την θέση του Α κόρνου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης είχε τη θέση του Α κόρνου στην ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, του οποίου υπήρξε συνεργάτης για είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε όλες τις συναυλίες, ηχογραφήσεις και δισκογραφικές του δραστηριότητες. Από το 1983 έχει τη θέση του Α κόρνου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και την Ελληνική Καμεράτα. Είναι καθηγητής στα ωδεία «Ορφείο Αθηνών» και «Ωδείο Αθηνών».

 

 

  Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης συνθέτης , μουσικολόγος


Θήτευσε στον τομέα των ανώτερων μουσικών θεωρητικών κοντά στον Γ.Α. Παπαϊωάννου στην Αθήνα στο Ελληνικό Ωδείο  και συνέχισε τις σπουδές του στην Βόννη, την Κολωνία και το Ντύσσελντορφ  όπου σπούδασε Μουσικολογία Βυζαντινολογία, φιλοσοφία επικοινωνιακή έρευνα  και σύνθεση κοντά στον Μπογιντάρ Ντίμοφ , τον Μάρτιν Τσενκ, τον Δημήτρη Τερζάκη και τον Γκύντερ Μπέκερ. Ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές του σπουδές με την εκπόνηση της  διδακτορικής  του διατριβής στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου με επιβλέποντες καθηγητές τον Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Πέτερ Πέτερσεν με θέμα το πρωτοποριακό σκηνικό έργο του Γκυόργκι Λϊγκετι  «Αventures  & Nouvelles Αventures» που εξεδόθη από τον διεθνή επιστημονικό εκδοτικό οίκο : Peter Lang το 2001 στο Αμβούργο. Σημαντικές συμβουλές , υποδείξεις επιρροές και εμπνεύσεις έλαβε επίσης από τους συνθέτες  Ιάννη Ξενάκη, Θόδωρο Αντωνίου, Γκ. Λίγκετι , Λουίτζι Νόνο, Χανς Βερνερ Χέντσε, Τζών Κέιτζ. Από το 2001  ανέλαβε το ελληνικό τμήμα του Συλλόγου Φίλων του Μότσαρτ που είχε ιδρύσει ο Λώρης Μαργαρίτης στο Σάλτσμπουργκ και τη Θεσσαλονίκη και  καλλιέργησαν η Ιντα Ρόζεκραντς Μαργαρίτη και  η Μαρίνα Κουτούβαλη  πραγματοποιώντας σημαντικές αυθεντικές παρουσιάσεις, συναυλίες και διεθνείς ερευνητικές συναντήσεις. Από το 2006 πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Τηλεόραση της Βουλής  πρωτότυπες οπτικοακουστικές ενημερωτικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις σημαντικών έργων  της όπερας  και του διεθνούς κλασικού μουσικού  ρεπερτορίου συνεισφέροντας  σε μια  πλατύτερη φωταγώγηση και ανάδειξη για το ευρύ κοινό σημαντικών μουσικών έργων.

Η κρίση  της σύγχρονης  μουσικής  μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η τεχνολογική μετουσίωσή της και η μετάπλαση των μορφών της  όπως στη μορφή media work ή στην αποκλειστική ηλεκτρονική της υπόσταση αλλά και η τυποποίησή της και  εμπορευματοποίησή της  έχουν απασχολήσει τον Κ. Κακαβελάκη σε πολλά θεωρητικά του κείμενα όπως το δοκίμιο στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου   στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών  «Η αξία της μουσικής σήμερα» «Μουσική και ποίηση σε ένα μετα- ανθρώπινο κόσμο» αλλά και οι μεταμορφώσεις του μουσικού μοντερνισμού και μεταμοντερνισμού στη διδακτική του θητεία στο Τ.Μ.Σ του Ιονίου Πανεπιστημίου και ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Μ.Σ του παν/.μίου Αθηνών απ΄το 2002 έως το 2008. Βλέπε Ανθρώπινη ή ηλεκτρονική μουσική μορφή; "Μερικές σκέψεις με αναφορά στους Φράνκο Εβανγκελίστι, Τέοντορ Αντόρνο, Λουίτζι Νόνο, Τζων Κέητζ, Ερλ Μπράουν και Γκυόργκυ Λίγκετι" [Περιοδικό: Μουσικολογία Τεύχος 20] ή το δοκιμίο του για τους έλληνες συνθέτες Γιάννη Χρήστου και Νίκο Σκαλκώτα (Στα ίχνη του Οδυσσέα) στο συλλογικό έργο των εκδόσεων Ζήτη "Νέα ανθρωπολογία και μοντέρνα τέχνη",  του Βασίλη Φιοραβάντε

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το2004 παρουσιάστηκε στην Πνύκα στα πλαίσια ενός διεθνούς συνεδρίου για τον Πϊνδαρο  η πολύπτυχη μουσική δημιουργία του ΑΙΘΗΡ  ένα εκτενές μουσικό αφιέρωμα στο ελληνικό πνεύμα που εξεδόθη από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Auris Subtilis σε συνεργασία επιφανών ερμηνευτών ενώ το συνεδριακό δοκίμιο  «Το διαχρονικό μήνυμα του  Πίνδαρου»  εξεδόθη από την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ξεχωριστό συνεδριακό τόμο.